SVETSKI DAN SRCA



Svetski dan srca se danas obeležava i u našoj kardiološkoj ordinaciji ArtCor uz podsećanje na važnost preventivnih pregleda i promene načina života. Statistika u našoj zemlji govori da svakoga dana 47 osoba doživi infarkt srca, a 15 ljudkih života pri tom izgubimo. Ako posmatramo globalnu sliku u kojoj čak 17 miliona ljudi svake godine umre od kardioloških problema vezanih za bolesti srca i krvnih sudova, uvidećemo da je to primarni razlog smrtnosti u svetu.

Kardiolog klinike Artcor Dr Nemanja Đenić navodi osnovne uzroke koji dovode do koronarnih obolenja, a to su:

  • Hipertenzija tj. povišen krvni pritisak.
  • Visok nivo masnoća ili holesterola u krvi.
  • Nedovljno kretanje uz visok nivo stresa.
  • Pušenje i alkoholizam.
  • Dijabetes ili povišen šećer u krvi.
  • Neredovna i nepravilna ishrana ljudi.

Uz redovnu kontrolu pritiska, šećera i masnoća će se problemi rada našeg najvažnijeg mišića, srca, smanjiti. Međutim, ako je već došlo do neke promene i otkrijete da je vaš kardiološki sistem ugrožen, uz adekvatnu terapiju i savete naših lekara sigurno ćete otkloniti i preduprediti infark srca.

Najbolji način da proverite vaše srce je da kratkim EKG pregledom uz pogled na eho srca (ultrazvučnom metodom), neko od kardiologa izvrši procenu i po potrebi vam da savet za oporavak i ozdravljenje koje će vam produžiti život.

Posetite nas na Banovom Brdu u specijalističkoj ordinaciji Artcor da proslavimo zajedno ovaj dan u borbi za jače srce, u zdravlju i veselju!